Ugotowani na Bali, czyli kilka przepisów z kursu gotowania w Ubudzie…
Jedną z ciekawych atrakcji, w
jakich mieliśmy okazję uczestniczyć z Marcinem podczas pobytu na Bali był kurs gotowania. Podczas zajęć nie tylko
poznaliśmy przepisy na najbardziej tradycyjne potrawy tutejszej kuchni, ale
mieliśmy okazję zrobić zakupy na prawdziwym azjatyckim targu.
Listę zakupów
otrzymaliśmy od naszej szefowej kuchni. Wybraliśmy produkty potrzebne do
gotowania i udaliśmy się do…jej domu. Niech nikogo z Was to nie dziwi,
Balijczycy są bardzo gościnni i sporo biznesów prowadzą w swoich domostwach.
Grupa kursantów składała się z 8 osób. Towarzystwo bardzo międzynarodowe, co
lubimy bo można się dużo dowiedzieć o najdalszych zakątkach świata… Szefowa
kuchni rozdzieliła między nas zadania. Gotowania było dużo, ponieważ mieliśmy
przygotować obiad składający się z przekąsek, zupy, drugiego dania w kilku
postaciach i deseru. Najciekawszym zajęciem, a przynajmniej najbardziej
zadziwiającym było ubijanie mięsa kurczaka. Tak, pierś kurczaka, do sate-ayam’ów,
z odpowiednio dobranymi przyprawami wylądowała w wielkim moździerzu i był bita!
Wymagało to sporo siły, dlatego najlepiej wychodziło Marcinowi – jedynemu
męskiemu przedstawicielowi kursantów.
Ciekawe było też ozdabianie gotowych potraw, na przykład ogórkowymi
krabami.
W czasie gdy nasze potrawy
dochodziły w garnkach lub na kokosowym palenisku otrzymaliśmy kolejne zadanie –
stworzenie ofiary dla naszych przodów, tak by móc ją złożyć po obiedzie. Jako,
że weszliśmy do domostwa balijskich hindusów podlegaliśmy ich zasadom życia
codziennego. Każdy postarał się jak mógł i stworzył maleńkie dzieło sztuki z
owoców, kwiatów, ryżu itd.
Kurs gotowania to bardzo
przyjemna forma spędzenia czasu w obcym kraju. Jako, że lubimy kulinarne
eksperymenty zabraliśmy ze sobą przepisy na tradycyjne potrawy balijskie.
Jednym z nich chciałabym się z Wami podzielić.
PRZEPIS NA
KURCZAKA CURRY PROSTO Z TROPIKALNEGO UBUDU:
Składniki:
·
3 piersi z kurczaka
·
1 szklanka ziemniaków pokrojonych w kostkę
·
7 ząbków czosnku
·
3 szalotki
·
1 młoda cebula
·
2 czerwone papryczki chili
·
3 łyżki stołowe śmietanki kokosowej
·
1/2 litra bulionu mięsnego
·
2 łyżki stołowe żółtego curry
·
1 łyżka oleju kokosowego
·
2 liście salam lub liście laurowe
·
5 liści kafiru
·
sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
- Pokrój papryczki i usuń nasiona. Pokrój szalotkę i czosnek na cienkie paseczki, cebulę w piórka, a ziemniaki w kostkę. Pokrój kurczaka na małe kawałki.
- Podsmaż szalotkę, czosnek oraz cebulę na średnim ogniu aż się zarumienią na oleju kokosowym. Dodaj pastę curry i kurczaka.
- Dodaj bulion i zagotuj. Następnie dodaj liście salam/laurowe i kafiru oraz pieprz i sól do smaku.
- Na dwie minuty przed podaniem dodaj śmietankę kokosową i pozostaw na małym ogniu.
- Podawaj w misce z ryżem lub makaronem ryżowym
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz